logo

MONSTONE.hu

Így készül...

fotó a munkaasztalról

Előkészület

A paladarabokat mosás után megfelelő méretre kell hasítani. A nagyobb darabok élére mért kalapácsütéssel lehet legegyszerűbben elindítani a hasadást, esetleg vésővel vagy késsel rásegíteni. A kövek önhasadása elég rossz, így viszonylag sok hulladék is keletkezik. A megfelelő vastagságú darabokat szín szerint válogatva tárolom.

fotó az elővésett fáról

Vésés

A fenyődeszkákat előbb felvágatom méretre, általában 20x20 vagy 20x25 cm-re. Az átcsiszolt darabokra felrajzolom az ábrát, és a kép körvonalainak részletgazdagságától függően különböző favésőkkel vagy fafaragó késekkel 2-3 mm mélységben kivésem.

fotó az előrajzolt munkáról

Rajz

Mivel eddig csak a körvonalak készültek el, újrarajzolom az ábrát és nagyjából bejelölöm a kövek irányultságát is. Ilyenkor válogatom össze a színeket is. A kövek befaragásakor az eredeti rajz némileg módosul, az adott paladarab hatására.

fotó a félkész munkáról

Kövek faragása

A köveket kővéső és a barkácsgép segítségével faragom megfelelő alakra. A vastagsági eltéréseket a pala továbbhasításával, vagy mélyebbre véséssel oldom meg. Minden palaváltozat eltérő technikát igényel, más a keménységük, máshogy törnek, hasadnak. Ragasztásuk vizes faipari ragasztóval történik.

fotó a kész képről

Utómunkák

A kész képet vizes lakkal kezelem, ez védi a köveket az esetleges lepattogzástól, élénkíti a színeket, fényüket pedig nem befolyásolja, hisz csillámpalaként ( kivéve a zöldpalát) amúgyis erős fénnyel rendelkeznek. Ezek után már csak a keretezés van hátra, ill. a keret lakkozása. Egy kép átlagosan három nap alatt készül el.