logo

MONSTONE.hu

Riolit:

A riolit a legváltozatosabb vulkáni kőzet, általában világos színű, de színre és szövetre is nagyban eltérő változatai léteznek. Legmagasabb a SiO2 tartalma a magmakőzetek közül, ezzel van összefüggésben nagy viszkozitása is, a SiO4 molekulák összekapcsolódása hosszú láncokká teszi nagyon sűrűvé. Gyakori a kitörések robbanásos lefolyása, mivel a nagy viszkozitás miatt nem tudnak távozni az illóanyagok, felszaporodva szétrobbantják a fedőkőzetet. A riolitos láva nagy viszkozitása miatt nem jut messzire a kitörés helyétől, nem tud szétterülni, csak kitüremkedik a kürtőből, így jellegzetes, meredek falú lávadóm alakot vesz fel.

Néhány fajtája:

Obszidián:a láva gyors kihűlésekor keletkező természetes üveg. Színe fekete, ritkán vörös. Jellemzője a nagyon éles kagylós törés. Víztartalma 1 % alatt van. Hópehely obszidián: tartalmaz valamennyi kikristályosodott üveget, ezek adják a hópehelyre emlékeztető foltokat.

Szurokkő:az obszidiántól magasabb víztartalma különbözteti meg. Több kikristályosodott anyagot tartalmaz, törése félkagylós.

Perlit:a láva hirtelen lehűlésével vagy obszidián utólagos felrepedezésével és vízfelvételével keletkezett vulkáni üveg. Általában gömbös-héjas szerkezetű, a kőzet könnyen szétmorzsolódik. Hő hatására víztartalma gőzzé alakul, a szemcsék eredeti térfogatuk 6-7-szeresére növekszenek, így könnyű, de szilárd anyag alakul ki.

Horzsakő:likacsos szerkezetű riolit, a gőzök, gázok hirtelen távozásával likacsok, üregek hálózata alakul ki, a likacsokban tárolt levegőtől rendkívül könnyű a kőzet.

riolit

Riolit

A fehér-hegyi kőfejtő jellemző kőzete

szalagos riolit

Szalagos riolit

Az Ósva-völgy jellegzetes kőzete, a sötétebb csíkok a perlites fázisok

riolit

Riolit habláva

a gömbös-vesés alakot az illóanyagok felszaporodása okozza

Telkibánya

riolit habláva

Riolit habláva

az előző kő belső, rostos szerkezete

riolitos perlit

Riolitos perlit

a gyűrűs szerkezetű riolitos részek az ósva-völgyi opálok anyakőzetei

obszidián

Obszidián

Tolcsva